Şarjlı Matkap Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

şarjlı matkap dewdepo

 

Şarjlı matkap diğer adıyla akülü vidalamalar hem evinin ustaları (diy) ve hem de profesyonel ustalar için delme ve vidalama amacıyla kullanılan makinalardır.

Bu yazımızda hem cebinizdeki paradan tasarruf etmek hem de uzun vadeli kullanacağınız bir makina satın almanız için sizlere öneriler sunacağız.

Bu önerilerimizi basamak olarak belirteceğiz ve her basamak bir öncekiyle ilişkili olacaktır.

Başlamadan önce belirtelim; tüm sektörlerde olduğu gibi gelişen teknoloji, el aletleri sektöründe de pek çok yenilik getirmiştir.

Eski tip nikel kadmiyum akülerin yerini lityum aküler almış ve kaba, ağır ama görüntüsü kadar gücü olmayan makinalar yerini de kompakt, hafif ve son teknolojik yeniliklerle donatılmış güçlü makinalar almıştır.

Bununla birlikte nikel kadmiyum aküler artık ülkemizde satışı yasaklandığından bu akü tipine değinmeyeceğiz. Vereceğimiz tüm bilgiler lityum akü tipi içindir.

ŞARJLI MATKAP KULLANIM TİPİ

Bu basamakta üç önerimiz var;

  1. Amatör şarjlı matkaplar; evinizde hafif, pratik işleriniz için kullanacabileğiniz, yoğun ve büyük işlerde tercih edilmeyen diğer serilere göre de nispeten daha ekonomik olan makinalardır.
  2. Yarı profesyonel şarjlı matkaplar; yine yoğun olarak amatör ev işlerinde kullanılır ancak amatör makinalara göre sürekli kendine iş çıkaran ve “aldım mı iyisini alayım” diyen kullanıcılar için uygun olan makinalardır.
  3. Profesyonel şarjlı matkaplar; bu segmentteki makinalar tamamen iş için yoğun ve sürekli kullanımlar içindir. Gerek şantiye, inşaat, fabrika gibi alanlarda en yüksek performansın gerektiği şartlarda kullanıma uygun makinalardır.

ŞARJLI MATKAPLARDA VOLTAJ SEÇİMİ

Voltaj, şarjlı matkap satın alırken verebileceğiniz en önemli kararlardan biridir. Voltajdan hemen biraz bahsedelim; voltaj makinanızdan alacağınız güçtür.

Yani voltaj ne kadar yüksekse makinanız da o kadar güçlüdür. Tabi güç kriterini etkileyen diğer faktörlerden de birazdan bahsedeceğiz. Voltaj seçenekleri temel olarak;

  • 6 volt şarjlı matkaplar,
  • 8 volt şarjlı matkaplar,
  • 8 volt şarjlı matkaplar,
  • 12 volt şarjlı matkaplar,
  • 4 volt şarjlı matkaplar,
  • 18 volt şarjlı matkaplar,
  • 36 volt şarjlı matkaplar şeklinde 7 seçeneğe ayrılmaktadır. Bunlar dışında firmaların özel olarak ürettiği 20 volt, 24 volt gibi seçeneklerde ayrıca mevcuttur.

ŞARJLI MATKAPLARDA AMPER SEÇİMİ 

Amper seçimi, şarjlı matkaplarda voltajdan sonraki en önemli konulardan biridir.

Amperden de kısaca bahsetmek gerekirse; araçlardaki yakıt deposunu amper olarak düşünebiliriz.

Amper ne kadar büyükse yakıt deponuz o kadar büyük demektir.

Şunu da belirtelim amper kesinlikle makinanın gücüne etki etmez.

Amper değerinde bir standart yoktur. Bazı markalar 1 amper kapasitesinde makinalar üretirken bazı markalarda ise 9 amper kapasitesine kadar çıkan seçenekler bulunmaktadır.

Amper ne kadar büyürse akünün çapı aynı oranda büyümektedir.

Ev işlerinde bir şarjlı matkap ile yapacağınız iş miktarı bellidir dolayısıyla ev kullanıcıları için 2 ila 2.5 amper gücündeki makinalar yeterli olabiliyor.

Ama profesyonel kullanıcılar için bir sınır belirlememiz ne yazık ki mümkün değil.

Bir önceki videomuzda da bunu belirtmiştik tekrar söylememizde fayda var. “Aldığım şarjlı matkabın aküsü ne kadar gider?” Bunu net olarak hiçbir marka söyleyemez.

Çünkü ölçütler o kadar farklı her kullanıcı için değerler değişebiliyor.  Örneğin;

18 volt 5 amper bir makine satın aldınız ve sunta malzemede 3’lük vida atacaksınız.

Bu ölçülere göre makinayı belki de 6-7 saat kullanmanız mümkünken, aynı kapasitede makinayla daha sert bir ahşaba daha kalın vida atmanız, delik delmeniz gerekiyorsa kullanım süreleri ciddi değerlerde değişebilir.

Akülerle ilgili önemli bir ayrım da aslında akü tipidir ancak videonun başında belirttiğimiz gibi NiCd ve NiMH akülerin 2017 yılı sonu itibariyle satışının yasaklanmasıyla birlikte ülkemizde yalnızca Lityum İyon akülerin satışı yapılmaktadır.

Dolayısıyla akü tipi konusunda Lityum dışında seçeneğiniz olmadığından bu konuya değinmiyoruz.

ŞARJLI MATKAPLARDA VİTES VE DEVİR SAYISI (DÖNME HIZI)

Devir sayısı, şarjlı matkabın mandreninin 1 dakika içinde sağladığı dönme turudur. Vites ise araçlardaki vites gibi düşünebilirsiniz.

Düşük viteste cihaz daha düşük bir devir hızı sağlar ve daha zor vidalama işleri için uygundur.

Peki, bu konuda nasıl seçim yapabiliriz?

İdeal olan çift vitesli ve 1200 devirde dönebilen makinalardır.

Eğer satın alacağınız makine tek vitesliyse 600 devirden aşağı devir hızında olmamasına dikkat ediniz.

Devir sayısı bir çok kullanıcı tarafından pek dikkate alınmaz, bazı makinalar tek vites ve düşük devirde ekonomik fiyatla satılıyor.

Kullanıcılar sadece fiyata baktığında bu makinaları satın alıyor ve daha sonrasında düşük devir hızından dolayı makinadan memnun kalmayabiliyor.

ŞARJLI MATKAPLARDA DARBE FONKSİYONU

Son zamanlarda bir çok kullanıcı darbeli makinaları tercih etmeye başladı.

Nedeni ise “hazır şarjlı vidalama almışken darbelisini alayım, duvarda küçük delik işleri için kullanırım diye düşünüyor.”

Evet, şarjlı matkaplarda darbe olayı tam anlamıyla bu. Darbesiz makinalar sadece ahşap, metal ve plastik gibi malzemelerde kullanılırken.

Darbeli makinalarda beton, tuğla, ytong gibi malzemelerde delme işlerinizi de yapabilirsiniz.

Şarjlı matkaplarda darbe modu ev kullanıcıları için idealdir ancak şunu da unutmamak lazım el tipi darbeli şarjlı matkaplarla çok büyük delikler delmeniz mümkün değil, hatta küçük deliklerde bile elektrikli makinalar kadar verim almayı beklemeyin.

ŞARJLI MATKAPLARDA MARKA SEÇİMİ

Marka seçimi çok derin ve sonu olmayan bir konu. Aslında daha çok tercih meselesi diyebiliriz.

Örnek Dewalt marka 18 volt 5 amper gücündeki makinanın en çok tercih edilenlerden olduğunu belirmeliyiz.

Dewalt Şarjlı Matkap Dewdepo

Biraz alışkanlıklar ve biraz da tercihler söz konusu.

Bizim bu konuda önerimiz x veya z marka değil. Servisi ve garantisi olan bir marka. Yukarıda belirttiğimiz seçeneklerde kararınızı verdikten sonra bulunduğunuz ilde yetkili servisi bulunan bir markayı tercih etmenizi öneririz.

Türkiye’de bir ürünün yasal olarak satışı yapılabilmesi için yetkili servisi ve garantisi olması gerekiyor. Yani alacağınız her ürünün garantisi ve servisi olduğunu düşünebilirsiniz.

Bu noktada şöyle bir ayrım çıkıyor. Sizin Afyon ilinde bulunduğunuzu düşünelim ve satın aldığınız markanın Afyon’da yetkili servisi yok.

Dolayısıyla ya ücretli olarak herhangi bir servise tamir ettirmeniz gerekecek yada ürünü kargoyla merkez servise göndermeniz gerekecektir.

Garantili bir ürüne kimse tamir onarım ücreti ödemek istemez, kargoyla servise gönderme konusuna gelince de ürünün sadece yolda geçen süresi ortalama 3-4 iş günü olacaktır.

Buna birde tamir-onarım süresi eklenince ortalama 15 gün boyunca makinasız kalacaksınız. Buda bir çok kullanıcın istemeyeceği bir durum.

Sonuç olarak satın aldığınız markanın mutlaka bulunduğunuz ilde yetkili servisi olup olmadığını öğrenmenizi ve satın alma kararınızı da buna göre vermenizi öneriyoruz.

DİĞER ŞARJLI MATKAP FONKSİYONLARI

Bu başlık altında teknik bir veriden bahsetmeyeceğiz ama bir takım ince detayları anlatmakta fayda var.

  • Taşıma çantası : bildiğiniz gibi bazı makinalar plastik taşıma çantasıyla bazıları da karton kutu içinde teslim ediliyor. Arada da makinaya göre değişen yaklaşık %10 gibi bir fark olabiliyor. Bu tamamen sizin tercihinize kalmıştır.
  • Aksesuar setleri : aksesuar setleri bir çok makina da sadece göz doldurmak için kullanılmakta ve makine sadece aksesuarlı olduğu için ekstra ödediğiniz bedelin yarısına o aksesuarları temin edebilmeniz mümkün.
  • Ergonomi : eğer makinayı yoğun kullanan biriyseniz makinayı mutlaka elinize alın, tutuşuna ve rahatlığına dikkat edin. Bazı markalar sadece ekonomik olsun diye eski tip kalıplar kullanarak çok kaba makinalar üretebiliyor.

7 maddede şarjlı matkap seçiminde dikkat edilmesi gereken konuları sizlere anlatmaya çalıştık. Bunlardan en önemlisinin ilk  3 madde olduğunu hatırlatmamızda fayda var.

 

Ayrıca verdiğimiz bilgiler profesyonel kullanıcılardan ziyade ev yada amatör kullanıcılar içindir, profesyonel kullanıcıların bu bilgiler haricinde satış danışmanlarından mutlaka ayrıntılı bilgi almasını öneririz.

Etiketler: Şarjlı Matkap, Dewalt Şarjlı Matkap, Stanley Şarjlı Matkap, Black+Decker Şarjlı Matkap, Bosch Şarjlı Matkap, Makita Şarjlı Matkap, Hitachi Şarjlı Matkap
Nisan 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR